Informatie

Algemene informatie over de omgeving, activiteiten en geschiedenis

Omgeving

Onze locatie ligt op een bijzonder plekje tussen akkers en aan het bos. Wij proberen ons erf zo natuur- en vogelrijk mogelijk te maken. Op loopafstand zijn er ook in de nabije omgeving mooie plekken waar naast vele vogels bijvoorbeeld ook bevers zijn gehuisvest. Wij maken u graag wegwijs in dit verrassend rustige stukje natuur van Nederland.

Informatie
Informatie
Informatie

Activiteiten

De vlakke, rustige omgeving nodigt uit tot wandelen en fietsen. Dat kan via het knooppuntennetwerk naar bijv. Overloon (Zooparc, Liberty museum), het natuurgebied Maasheggen, het rozendorp Lottum of het peeldorpje Griendtsveen. U kunt echter ook het wandelknooppunten netwerk gebruiken dat vanuit uw huisje start. Merselo heeft met de herinrichting van het Loobeekdal een bijzonder interessant natuurgebied verkregen. De stichting Schaapscompagnie heeft diverse informatieborden geplaatst. Er is in dit gebied ook een boerenschans  en een werkende volmolen (vilt) gebouwd. Er staat in het dorp nog een actieve molen; Nooit Gedacht. Deze wordt gerund door een aantal vrijwillge molenaars en is ook een bezoekje waard.

Venray (5 km) heeft leuke winkels, terrasjes en restaurants maar kan ook op cultureel gebied wat bieden zoals schouwburg, bioscoop en interessante musea of stadsrondleiding. Het Odapark biedt moderne kunst in bosrijk gebied met een theehuis. Er zijn verder altijd wel activiteiten en (rommel)markten in de kerkdorpen rondom Venray te vinden.

Algemene informatie

Geschiedenis

Venray

Merselo is een van 13 kerkdorpen rondom de gemeente Venray en ligt pal aan de (peel)grens met Noord-Brabant. De plaats Merselo wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van paus Honorius III uit 1220. Tot de Franse tijd heeft Venray deel uitgemaakt van het graafschap Gelre.

Na de val van Napoleon werd Europa opnieuw verdeeld. Het hele Maasgebied werd met het oude Land van Loon verenigd tot een provincie die door koning Willem I de naam van het oude hertogdom Limburg kreeg.

In 1839 werd de provincie gedeeld tussen België en Nederland.Vooral de schapenhandel was in de 2e helft van de 19e eeuw een belangrijke bron van inkomsten.

In 1908 startte de eerste ontginningen van de woeste Peelgebieden.
Venray is samen met de gemeente Horst een van de twee grote plaatsen in Noord Limburg en beschikt dan ook over een groot aantal voorzieningen

Betekenis naam "Merselo"

Merselo ontwikkelde zich als nederzetting bij een bos, een moeras of een moerasbos. Het eerste deel van de naam “Merse-” duidt op water. Net zoals Mersch, Maris of Mare.

Het tweede deel “lo”staat voor bos, of ook wel voor een open plek in het bos. Deze toevoeging, “lo”of “loo” zien we in de omgeving vaker terugkomen. Bijvoorbeeld in Oirlo, Weverslo, Melderslo, Venlo, Meerlo, Oploo, enz.

Ontstaan van Merselo

Voor de eerste vermelding van Merselo in de geschiedschrijving moeten we terug naar de tijd tussen 923 en 926. Dan wordt in een akte melding gemaakt van de schenking van een boerderij van ene Wilhelm aan de dochter van zijn broer. De boerderij is gelegen ‘in villa Meresloe’ ,dat zoveel betekent als ‘de nederzetting Merselo’.

De molen “Nooit Gedacht”, de oude boerderijen Stieneplats en Martieneplats en de RK Sint Janskerk uit 1400, zijn monumenten die horen bij Merselo.

De rationele verkaveling van de Peel leidde tot rechte wegen. Dit is niet het geval op de velden en de stuifduinen. Hier liggen de wegen vooral op de overgang van hoog naar laag (zoals de Haag) en hebben daardoor een bochtig karakter (zoals de wegen Grootdorp en Kleindorp). Opvallend zijn de vele t-kruisingen. Deze zijn ontstaan omdat de herder zo één van de wegen makkelijk kon afzetten, zodat de kudde de goede kant uit zou gaan. Deze kruispunten waren ook locaties waar de herdenkingstekens werden opgericht. Deze tekens zorgen in het open veld ook voor oriëntatie om de weg te bepalen. In de meeste gevallen werden op deze kruispunten bovendien één of meerdere bomen (veelal eiken) geplant. Deze eiken kregen soms ook betekenis als plaats waar recht gesproken werd.

Bij de ontwikkeling van de akkers op de velden en van de heidegebieden en stuifduinen hoort ook de ontwikkeling van het wegennet. Dit wordt gekenmerkt door bochtige wegen bij de dorpen en langs de akkers. Ook werden wat verder weg enkele gebieden ontgonnen; de zogenaamde kampontginningen. Enkele namen verwijzen hiernaar, zoals Op de Kamp en De Kamp.

Het exacte bouwjaar van onze boerderij is helaas niet achterhaald. Gezien de oorspronkelijke bouwstijl van de gebinten wordt uitgegaan van de periode rond 1880. Op `tranchot`landkaarten uit 1803 staat De Kamp al vermeld. Toen nog slechts als een schaapskooi….

Zien we u ook binnenkort op dit heerlijke plekje in Merselo?

Reserveer nu uw accommodatie of neem contact met ons op voor meer informatie